Přistoupili?

CO JE NÁŠ CÍL? Nezměníme svět ani myšlení lidí, ale můžeme se o to pokusit 🙂

Jedná se o absolventský film Terezy Pospíšilové s názvem „Přistoupili?“ na Univerzitě Tomáše Bati ve Zlíně.

DETAILY Patnáctiletá romská transsexuálka Martina je na útěku z domova, protože rodiče nechápou její touhu stát se mužem. Ve vlakovém kupé si přisedne k osamělému staříkovi Vojtěchovi, který se poprvé od smrti své ženy vydává na cestu do rodné Prahy. Na první pohled dva naprosto rozdílní lidé postupně zjišťují, že mají mnoho společného. Může obyčejná cesta vlakem změnit jejich životy?

„Jako hrdiny filmu jsem si záměrně vybrala dva outsidery: osamělého staříka a transsexuální Romku. Na nich ukazuji problémy naší společnosti, které považuji za důležité a hodné pozornosti, jež se jim ale v médiích nedostává. Předobrazem moderní doby je mladý, krásný, produktivní člověk. Na stáří jakoby se úplně zapomínalo. Stejně tak jako na to, že nastolený ideál krásy a genderové stereotypy, jsou jen velmi zjednodušeným pohledem na svět. Ve skutečnosti jsou lidé mnohem rozmanitější a ne každý je tak snadno zařaditelný do škatulek. S tím se pojí spousta problémů, které jsou obecně problémy toho „být jiný“. Přesto, že se ve filmu řeší vážné otázky, jsou často odlehčovány humornými situacemi a životním nadhledem postav.

(text byl převzat ze serveru www.hithit.com)